Participați la grupul nostru de sprijin reciproc online!
În perioada octombrie 2019 – februarie 2020 vom organiza un grup de sprijin reciproc online pentru îngrijitorii informali ai persoanelor cu demență. Vom avea alături un grup de facilitatori, care vor supraveghea schimbul de informații pe toată perioada sesiunilor și vor oferi suport tehnic la nevoie.
Modelul acestui grup de sprijin a fost dezvoltat în cadrul proiectului CARE4DEM – Dementia Caregivers Support, finanțat de către Uniunea Europeană prin programul Erasmus+.
Proiectul CARE4DEM (2017-2020) își propune să dezvolte un model inovator de grup sprijin reciproc online dedicat îngrijitorilor informali ai persoanelor cu demență. Acesta este implementat de un consorțiu format din 5 organizații din 4 țări (Italia, Portugalia, România, Spania) și o organizație europeană umbrelă (Bruxelles), fiind coordonat de către organizația non-guvernamentală, Anziani e Non Solo (Italia).
Pentru mai multe informații, accesați website-ul proiectului: https://eurocarers.org/care4dem/ sau descărcați broșura disponibilă și în limba română.
Grupul de sprijin reciproc online CARE4DEM
Ce este un Grup de Sprijin Reciproc?
Grupul de Sprijin Reciproc (GSR) este un tip de intervenție de la egal la egal, definit ca procesul oferirii și primirii de asistență neprofesionistă și non-clinică din partea altor persoane care trăiesc în condiții sau circumstanțe asemănătoare.
Grupul de Sprijin Reciproc are loc atunci când anumite persoane ce trec prin experiențe asemănătoare formează un grup pentru a primi și oferi sprijin împărtășind cunoștințe, experiențe, strategii de coping și înțelegere. Ascultând în mod empatic, împărțind experiențele și oferind sugestii, aceste persoane pot în mod special să îi ajute pe ceilalți aflați într-o situație comparabilă.
Cum va funcționa acest Grup de Sprijin Reciproc?
Grupul de Sprijin Reciproc CARED4DEM va urma un program de 9 întâlniri online (primele 3 întâlniri vor avea loc săptămânal, iar următoarele 6 vor avea loc la fiecare 2 săptămâni), cu o durată de aproximativ 60-90 minute per întâlnire; ziua și ora sesiunilor vor fi programate în funcție de preferințele grupului; va fi disponibil și un forum online (pentru a putea schimba informații și între sesiuni).
Cine este grupul țintă ale acestui Grup de Sprijin Reciproc?
Grupul țintă al Grupului de Sprijin Reciproc sunt îngrijitorii informali ale persoanelor cu demență.
Un îngrijitor informal este „o persoană care oferă servicii de îngrijire fără a fi remunerată unei persoane cu demență (de orice fel) în afara unui cadru formal sau professional sau al unui loc de muncă (de exemplu – membrii familiei, prieteni, vecini, alte persoane care au o legătură emoțională).”
Pot participa și eu la acest Grup de Sprijin Reciproc?
Ca să înțelegeți dacă puteți participa la Grupul de Sprijin Reciproc CARE4DEM, vă rugăm să luați în considerare următoarele întrebări:
1. Aveți peste 18 ani?
2. Ați avut în grija dvs. timp cel puțin 6 luni o persoană ce suferă de demență?
3. Aveți acces la dispozitive TIC (cum ar fi computer sau smartphone) și aveți abilități TIC (puteți porni dispozitivul și să conectați la acesta căști, webcam și microfon; puteți accesa internetul, aveți adresă de e-mail?)
4. Persoana de care aveți grijă necesită ajutor în vreuna dintre activitățile zilnice (cum ar fi îmbrăcatul, spălatul, cumpărăturile, plata facturilor) și/sau de supraveghere?
Dacă răspunsul este da la toate aceste întrebări înseamnă că aveți profilul potrivit pentru a participa la acest grup, așadar, vă rugăm să completați formularul de înscriere: https://forms.gle/ftmHd3hxoSXUFHNQ8.
Comments are closed